Hey Maria,
ik behandel meer dieren als mensen en ik sluit me grotendeels aan bij wat hier gezegd wordt wat de meer praktische kant van de zaak betreft: niet teveel denken, gewoon doen.
Maar ik geef zelf ook reiki aan asieldieren en het is toch wel belangrijk om voor ogen te houden dat ook bij dieren de universele energie los gaat maken wat vast zit: fysiek en emotioneel. Dat maakt dat bvb probleemgedarg of depressief gedrag soms eerst even verergeren voor het betert. Dus zou ik nooit zomaar behandelen zonder de verantwoordelijken op de hoogte te brengen zodanig dat ze bij eventuele plotse gedragsveranderingen of dergelijke rekening kunnen houden met de eventuele impact van jouw behandeling. Dit geldt voor elk dier dat reiki krijgt, maar de dieren in een asiel hebben vaak een net iets minder rooskleurig verleden als het doorsnee huisdier én bovendien hebben ze allemaal extra stress en zitten vaak middenin het verwerken van een verlieservaring. De essentie is zoals steeds : handen leggen en laten stromen, maar wees je bewust van het proces dat je in gang zet en dat dus best ook begeleid zou worden met kennis van zaken, anders kunnen de gevolgen nefast zijn.
Dit is iets wat volgens mij ook zéér ter harte dient genomen te worden wanneer het gaat om het behandelen van mensen, doch dat is een andere discussie.
Enkele eenvoudige maar realistische voorbeelden: bij een angstige hond die de neiging heeft om hele dagen in een hoekje van zijn kennel te zitten rillen, wordt een reeks reikibehandelingen gestart. De oorsprong van zijn gedrag ligt bij het feit dat hij een zeer slechte puppytijd had en leerde te overleven door zich onzichtbaar te maken. Hij moet dus vast en zeker zelfvertrouwen krijgen. Na een aantal behandelingen begint de hond letterlijk van zich af te bijten wanneer de verzorgers hem bvb tegen zijn wil in willen verplaatsen. Binnen zijn therapeutisch proces is dit een mooie en zelfs te verwachten fase. Van het ene uiterste, totaal passief over zich heen laten lopen, vervalt hij in het andere uiterste. Deze fase heeft de hond nodig om andere manieren te leren om in het leven te staan en ook hierin te leren wat kan en wat niet kan. De verzorgers echter bekijken dit heel anders. Ze zien een getraumatiseerde hond die ineens doorslaat en het kost heel wat moeite om hen ervan te overtuigen om het gevreesde spuitje nog een tijd op afstand te houden. Nog een aantal behandelingen later is de hond veel evenwichtiger en leert hij stilaan de gangbare leefregels hanteren. Wanneer hier niemand was om de situatie te bekijken vanuit energetische invalshoek was de hond ingeslapen geweest, wat niet zo onlogisch is aangezien het inderdaad ook wel kan dat een ernstige getraumatiseerde hond uiteindelijk falikant agressief wordt.
Een kattenbaasje vraagt reiki voor één van haar kattinnen. Ze bestempelt de kat als dominant en agressief naar nieuwe leden in haar kattenbende. De poes krijgt een aantal reikibehandelingen en in eerste instantie neemt haar ongewenste gedrag toe. De bazin neemt bijna de beslissing om voor haar poes een andere thuis te zoeken, maar ze krjgt het niet over haar hart. Ik ben haar ook op het hart blijven drukken dat het niet nodig was want dat deze fase voorbij zou gaan. Deze kattin was niet dominant, niet agressief, maar super onzeker wat haar plaats betrof. De reikibehandelingen maakten dat ze doorheen een helingscrisis ging waarbij ze zich in het begin rotslecht voelde. Gaandeweg, met het juiste advies en de juiste aanpak van het vrouwtje, leerde ze leven in de uitgebreide kattenbende en leerde ze zich handhaven zonder al die schermutselingen. Wanneer niemand op de ergste momenten zicht had op het proces waarin de kat zat, dan was haar toekomst erg onzeker geweest want dan was haar ergste angts: geen plaats meer hebben bij haar geliefkoosde dame, haar waarheid geworden.
Dus op je vraag wat je moet weten, is mijn antwoord: goed weten waar je aan begint, wat de energie mogelijks in gang zet en of je de mogelijkheid en de kennis hebt en de toestemming van de verantwoordelijken van het dier om die processen te begeleiden. Het antwoord daarop, ken alleen jijzelf. Reiki werkt altijd in functie van het hoogste goed, maar het is voor de mens niet altijd duidelijk waar dat het hoogste goed om draait en al helemaal niet als het om dieren gaat.
Overigens vind ik het wel heel fijn dat je je zo samen met je buurvrouw inzet voor het asiel en dit nog wil uitbreiden.
Lieve groeten,
Wendy